Feb 5, 2012

MASAKAN IKAN TALAPIA MERAH MENTEGA



Resepi Asal mengunakan ikan jenis lain. Tetapi saya modified guna ikan talapiah merah. Sedap dimakan dengan ( Sos Air Asam. Budu atau Sos Chilli padi ) mengikut kesukaan anda

Bahan:

• 1 kg ikan Talapia, bersihkan ( Perlu banyak Asam / Garam untuk hilangkan bau hanyir )
• 3 ulas bawang putih, cincang
• Garam secukupnya
• Aji No Moto rasa secukupnya
• 3 biji limau nipis, ambil airnya
• Margarine / Planta yang sudah dicampur dengan bawang putih halus dan Aji No Moto


Cara Membuat:

• Belah Ikan Talapia dari ekor sampai kepala. Lumuri dengan bawang putih, garam, Aji No Moto dan air Limau nipis.
• Masukkan Ikan Talapia ke dalamnya, biarkan selama 15 menit.
• Sapu dengan Rata dengan mentega, lalu bakar gurami di atasnya. Di Alih alihkan lagi dengan margarin.
• Setelah separuh masak, Titiskan dengan sedikit air Limau Nipis. Teruskan memanggang sampai ikan Talapia itu masak.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants for single moms